skip to Main Content
Πύλος: Ο τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» και τα ύστερα ευρήματα

Πύλος: Ο τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» και τα ύστερα ευρήματα

Ο τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» ανήκει στις “αναπάντεχες” αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2015. Μαζί με τον τάφο βρέθηκε πλήθος αντικειμένων μεγάλης αξίες, τα οποία φαίνεται να είναι ταφικά δώρα, κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα, ελεφαντόδοντο, ημιπολύτιμους λίθους κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τάφος ανήκε αποκλειστικά στον Γρύπα Πολεμιστή και μέσα του δεν βρέθηκε άλλος νεκρός, γεγονός που μας κάνει να εικάζουμε πως ίσως ήταν ένας Βασιλιάς (άναξ) της πρώιμης Μυκηναϊκής περιόδου. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το εύρημα ως «την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια».

Την ανασκαφική περίοδο 2018-2019, ήρθαν στο φως από συγκυρία, δύο θολωτοί τάφοι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή». Μεταξύ των ευρημάτων, που αποτελούνται από πλήθος αντικειμένων του μινωικού πολιτισμού, ξεχωρίζει ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα χρυσό μενταγιόν.

Πύλος ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή

Οι τάφοι που βρέθηκαν στα τέλη Μαΐου 2018 στην περιοχή της ανασκαφής, είναι πολύ σημαντικοί και ταυτόχρονα άγνωστοι. Πρόκειται για δύο κυψελόσχημα ταφικά μνημεία που ονομάστηκαν Θολωτοί Τάφοι VI και VII. Είναι φανερό ότι πρόκειται για το πιο σπουδαίο νεκροταφείο, την εποχή που ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός πρωτοέπαιρνε σάρκα και οστά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κατά τη μετάβαση από τη Μέση στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Πύλος ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή
Πύλος ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή

Όσον αφορά τον Θολωτό Τάφο VI, ο χώρος εντός του θαλάμου είναι μεγάλος, με διάμετρο περίπου 12 μέτρα και οι τοίχοι του διατηρούνται σε ύψος περίπου 4,5 μέτρα πάνω από το δάπεδο του Τάφου. Από την άλλη, ο Θολωτός Τάφος VII είναι αρκετά μικρότερος με διάμετρο μόλις 8,5 μέτρα περίπου, ενώ οι τοίχοι του διατηρούνται μόνο σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Εσωτερικά, οι τοίχοι αμφότερων των τάφων είναι κατασκευασμένοι από ακατέργαστους λίθους, ενώ οι δρόμοι τους είναι χωμάτινοι. Τόσο οι νέοι θολωτοί τάφοι, όσο και ο Τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» χτίστηκαν τον 15ο αιώνα π.Χ.

Πύλος ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή

Η ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου του Cincinnati μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας τα δύο νέα θολωτά ταφικά μνημεία, εμπλουτίζει τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους διαύλους επικοινωνίας και συναλλαγών με τη Μινωϊκή Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους.

Back To Top