skip to Main Content

Η Κορώνη είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πολιτεία στο ανατολικότερο άκρο του Νέου Δήμου Νέστορος. Βρίσκεται  αντίκρυ της Μεθώνης, την αδελφή πόλη-φύλακα του Μεσσηνιακού, του πρώτου ποδιού της Πελοποννήσου. Στημένη πάνω σε ακρωτήρι, είναι περιτοιχισμένη και φέρει μακρά ιστορία. Διαθέτει λιμάνι και παραθαλάσσια ζώνη. Η σημερινή Κορώνη βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Ασίνης. Η παλαιά Κορώνη τοποθετείται βάσει της μελέτης των αρχαιολογικών ευρημάτων, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, στο Πεταλίδι. Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι και Γενουάτες είναι μερικοί απ’ όσους πέρασαν από εδώ και άφησαν έντονα σημάδια της παρουσίας τους.

Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Φράγκοι το 1205 (ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1204), και έπειτα οι Βενετοί, το 1207, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντικά οχυρωματικά έργα τόσο στη Κορώνη όσο και στη Μεθώνη. Προβαίνοντας σε μια τέτοια ενέργεια, οι Βενετοί εξασφάλισαν τη δημιουργία βάσεων για το στόλο τους ώστε να ελέγχουν τους ναυτικούς δρόμους του εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μαθαίνουμε βέβαια από το βιβλίο  των Γιώργου και Θάνου Παπαθανασόπουλου (Πύλος – Πυλία, Οδοιπορικό στο Χώρο και στο Χρόνο) πως η περιοχή ήταν σημαντική για τους Βενετούς – σύμφωνα με πηγές – για την αγροτική παραγωγή της. Η Μεσσηνία παραμένει ως τις μέρες μας μια ιδιαίτερα εύφορη περιοχή. Μετά από τρεις αιώνες (1500), η Κορώνη πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Το 1532 ήρθε η σειρά του Κάρολου Ε’ (Πρώτος βασιλιάς της Ισπανίας (Κάρολος Α’) με καταγωγή από τρεις ηγεμονικές δυναστείες της Ευρώπης).

Η πρόσβαση γίνεται από το διαπλατυσμένο κεντρικό δρόμο (ταμπέλα με βέλος αριστερής πορείας, εαν έρχεστε από το Πεταλίδι) ο οποίος φτάνει μέχρι και τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, και στην συνέχεια στενεύει, καθώς εισέρχεστε μέσα στην κατοικημένη ζώνη. Ο επισκέπτης κατηφορίζει και φτάνει μέχρι το λιμάνι όπου μπορεί να αφήσει το όχημα του και να περπατήσει στην παραλία, όπου έχει την δυνατότητα να κάτσει σε κάποιο από τα καφέ/εστιατόρια που θα συναντήσει. Μπορείτε να εισέλθετε στην πόλη και από το παραθαλάσσιο δρόμο. Αυτό βολεύει περισσότερο όσους ταξιδεύουν από την Μεθώνη ή Φοινικούντα. Στρίβετε δεξιά του κεντρικού δρόμου και σύνεχίζετε όλο ευθεία μέχρι το τέρμα του.

Κατά την παραμονή σας μην παραλείψετε να ανηφορίσετε προς το Κάστρο της Κορώνης όπου μπορείτε να δείτε κτίσματα και εκκλησίες από το πλούσιο παρελθόν της πόλης. Εδώ θα βρείτε το γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, το νεκροταφείο και τον ναό του Άγιου Χαράλαμπου, που δυστυχώς κάηκε το 2012, και τα ερείπια της Αγίας Σοφίας. Μέσα στο κάστρο θα βρείτε κατοικίες και χωράφια που είναι ακόμα σε χρήση από τους κατοίκους. Στην σκιά του κάστρου, από την έξοδο μετά το νεκροταφείο, θα βρεθείτε στην εκκλησία της Ελεήστριας του 1900, πολιούχου της πόλης (γιορτάζει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής). Στον ναό αυτό πραγματοποιούνται και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της πόλης, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες.

Για το μπάνιο σας, μπορείτε να επιλέξετε την μεγάλη και πολήβουη παραλία της Ζάγκας ή την παραλία του Κάστρου (Πύλη Β’), η οποία είναι ήρεμη και σχετικά άγνωστη. Στα περίχωρα της Κορώνης, σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, θα συναντήσετε πολλές παραλίες. Αρκετές από αυτές είναι άγνωστες στους μη ντόπιους, εξαιτίας της έλλειψης σήμανσης προς αυτές.

Back To Top