skip to Main Content
Κάστρο Κορώνης

Το κάστρο της Κορώνης, η δίδυμη με τη Μεθώνη καστροπολιτεία της Μεσσήνης, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παρουσίας ηγεμονικών δυνάμεων της περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Μεγάλες οχυρώσεις και τείχη, ψηλοί προμαχώνες και εντοιχισμένα κανόνια, τα οποία προστάτευαν τόσο από τους πειρατές όσο και από τους αντίπαλους στρατούς.

Το φρούριο της Κορώνης είναι το μόνο το οποίο συνεχίζει να κατοικείται και σήμερα. Με την είσοδο σας στους στενούς δρόμους της Κορώνης και καθώς κατευθύνεστε χαμηλά στο τέλος του δρόμου προς τη παραλία, το βλέμμα σας θα συλλάβει την έντονη παρουσία του οχυρού. Ο μεγάλος προμαχώνας σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα και το πάνω μέρος της μεγάλης πύλης είναι επίσης ορατό. Κατά την είσοδο σας στο κάστρο, θα δείτε χωράφια και κατοικίες στο αριστερό σας χέρι. Θα διακρίνετε τις πέτρινες μάντρες, το λιθόστρωτο δάπεδο και τις ελιές να δένουν ωραία με το τοπίο.  Αν συνεχίσετε αριστερά στο πρώτο δρομάκι, θα κατευθυνθείτε προς τη πύλη Β´, η οποία από τη μία πλευρά οδηγεί στην παραλία (αξίζει να την επισκεφτείτε – εμάς μας δρόσισε ένα καυτό μεσημέρι του Αυγούστου!), αλλά και σε ένα μεγάλο πλάτωμα στο δεξί σας χέρι.

Η περιοχή της Κορώνης έχει μεγάλη χρονική παρουσία μέσα στους αιώνες. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς αν αντικρίσει τα χτίσματα και τα ερείπια εντός του κάστρου. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι και ο ναός του Απόλλωνα στη θέση του οποίου ο επισκέπτης βρίσκει σήμερα ερείπια πρωιμότερης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.  Αν βρεθείτε μάλιστα στο χώρο, θα βρείτε μικρά κολονάκια της βάσης του αρχαίου ναού που θυμίζουν τη παρουσία του. Έτσι γίνεται άλλωστε μέσα στο χώρο και το χρόνο· το ένα ιερό πάνω στο άλλο, το καθένα βάση για την επόμενη θρησκεία. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας. Στον ίδιο χώρο, μερικές δεκάδες μέτρα πιο δίπλα, θα συναντήσετε και το ναό του Άγιου Χαράλαμπου (κτίστηκε το 17ο αιώνα) μαζί με το νεκροταφείο. Αξίζει επίσκεψης και το γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του κάστρου.

Back To Top